blank'/>

Thursday, May 15, 2014

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ, ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (του WeathermanTom)



Το απόγευμα της  28ης Απριλίου 2014, ο εξαιρετικά απλός Γιώργος Γραμματικάκης, εξέχων Έλληνας επιστήμονας, Επίτιμος Δημότης Δράμας και νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι» ήπιε καφεδάκι με το Project Δράμα 2020.




Μας μίλησε λοιπόν με δυο λόγια για το Ποτάμι και το Σταύρο Θεοδωράκη, εντελώς άτυπα και κατόπιν δικών μας ερωτήσεων. Μοιράστηκε μαζί μας κάποιες από τις άπειρες εμπειρίες του στον ακαδημαϊκό αλλά και στον πολιτικό χώρο. Επικρότησε και μας συνεχάρη για την προσπάθεια που καταβάλλουμε με το Project Δράμα 2020 να ασχοληθούμε με τα κοινά, μας ευχήθηκε επιτυχία, κάναμε χιούμορ μεταξύ μας και γενικά περάσαμε υπέροχα. Στο τέλος μάλιστα μας έδωσε και την Επίτιμη Ψήφο του!

Είναι σπάνιες οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε καθημερινούς ανθρώπους όπως εμείς να συναντιόμαστε με ανθρώπους του βεληνεκούς του Γιώργου Γραμματικάκη.

Οι 3 άξονες γύρω από τους οποίους μας μίλησε είναι:
1.      Το αυτονόητο
2.      Ο ρεαλισμός
3.      Οι «Ελληνοπόλεις»

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ
Αυτονόητο για το Γιώργο Γραμματικάκη είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι υπερκομματική. Αυτονόητη θεωρεί τη χρήση της κοινής λογικής για την πρόταξη του κοινού καλού και του τοπικού συμφέροντος. Αυτονόητη θεωρεί την όποια προσπάθεια για δημιουργία Πράσινης νοοτροπίας, και την απεμπλοκή της από τις τρικλοποδιές που θέτουν δικαιολογίες τεχνικοτήτων και συμφέροντα. Αυτονόητο θεωρεί ότι μια πόλη με νερά, πρέπει να είναι μια πόλη με νερά και όχι με τσιμέντα.

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ
Ρεαλιστικό για το Γιώργο Γραμματικάκη είναι το να θέτει κανείς μακροπρόθεσμους στόχους και να δουλεύει υπομονετικά και σταδιακά για να τους πετύχει. Με άλλα λόγια, ρεαλιστικό θεωρεί το Στρατηγικό Σχεδιασμό. Δηλαδή το να θέτουμε και να προσπαθούμε να πετύχουμε μικρούς στόχους ώστε να αποκαλυφθούν στο τέλος οι μεγαλύτεροι, για τη δημιουργία μιας εύστοχης αστικής αρμονίας.

ΟΙ «ΕΛΛΗΝΟΠΟΛΕΙΣ»
Ελληνόπολη ο Γιώργος Γραμματικάκης θεωρεί την οποιαδήποτε πόλη που επιλέγει να χαντακώσει τον ιστορικό χαρακτήρα και το παρελθόν της, αλλά και το φυσικό της περιβάλλον με κακόγουστα τσιμεντένια κτίρια-θηρία, μιμούμενη τα άσχημα  παραδείγματα των ελληνικών μεγαλουπόλεων.



Είναι μεγάλη μας τιμή το ότι οι ιδέες, οι αρχές και οι βασικές θέσεις του Project Δράμα 2020 ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με αυτές του Γιώργου Γραμματικάκη. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη δυνατότητα που μας έδωσε να τον ακούσουμε από κοντά και μας τίμησε με την Επίτιμη Ψήφο του.

No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something