blank'/>

Wednesday, July 2, 2014

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΛΟΤΗΣ (του WeathermanTom)

Παρατηρώντας από λίγο πιο κοντά τις εξελίξεις στον πολιτικό χώρο, συνειδητοποιώ ότι "τρέχει" ένα φαινόμενο, όχι μόνο στην πολιτική, αλλά στην κοινωνία γενικότερα: αυτό της αναζήτησης ή της επιστροφής στην απλότητα, στο αυτονόητο, στο κοινώς αποδεκτό "καλό για την κοινωνία".

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι η σχέση του ανθρώπου με την κοινωνία που έχει ο ίδιος δημιουργήσει είναι πλέον αντιστρόφως ανάλογη, ή αντιστρόφως αμφίδρομη.

ΠΕΡΙ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Επικεφαλής δια βοής κάνει ρίμα 
(ορίτζιναλ τίτλος του άρθρου από http://www.kathimerini.gr/, του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Θα, ήθελα πολύ να μου εξηγήσουν, και το λέω ειλικρινά και χωρίς διάθεση ειρωνείας, οι φίλοι του «Ποταμιού» ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον τίτλο του «επικεφαλής» και τον τίτλο του «προέδρου». Ισως επειδή η Ελλάδα είναι γεμάτη με πρόεδρους, θα μου πείτε, οι οποίοι μπορεί να μην εκλέγονται όλοι διά βοής, όπως ψήφιζαν κάποτε στη Σπάρτη, αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να είναι «επικεφαλής» – το οποίο στη γενική δεν κάνει του «επικεφαλούς». Δεν φτάνει η διαφορά των τίτλων και τα παιχνίδια με τη σημασία τους για να σηματοδοτήσουν την ανανέωση των ηθών. Τι πιο αθώο και δημοκρατικό από τον τίτλο του «πατερούλη» ή του «Μεγάλου Τιμονιέρη»; Θα ήθελα επίσης να μου εξηγήσουν ποια σημασία ακριβώς δίνουν στη λέξη «εθελοντισμός» ώστε να διευκρινίζουν πως τα μέλη του κόμματος θα αποκαλούνται από τούδε και στο εξής «εθελοντές».

Οι 7 τρόποι που θα αλλάξουν τις πόλεις μας

Πόλεις και Πολιτικές: Οι 7 τρόποι που θα αλλάξουν τις πόλεις μας σύμφω...: # Της   ALISSA WALKER   on   GIZMODO Ήσυχα πάρκα, Σχεδιασμός για ανθρώπους με δυσκολίες, Ανθρωποκεντρικά δεδομένα, Η  ανθρωπολογία τω...

Σινεμά χαμένο στον καπνό...

Σινεμά χαμένο στον καπνό...


Ένα άρθρο αφιερωμένο εξαιρετικά στο τσιγάρο στη μεγάλη οθόνη, αλλά και τη μικρή. Ένα αφιέρωμα στο τσιγάρο τότε που ήταν απενοχοποιημένο και ο κόσμος κάπνιζε παντού, ακόμα και μέσα στα ιατρεία

ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ: ΘΕΑΤΡΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ;

Πόσο επίκαιρη μπορεί να είναι μία σύγχρονη παράσταση αριστοφανικής κωμωδίας; Ποια η σχέση πρωτότυπου κειμένου και μετάφρασης και, κατ’ επέκταση, κειμένου και παράστασης; Ποια είναι τα διδάγματα του έργου και πώς αποδίδονται μέσω της σύγχρονης παράστασης; Ποιες οι προσδοκίες του σημερινού κοινού; Τι πέτυχε η παράσταση που ανέβασε ο Γιώργος Κιμούλης;
πηγή: www.protagon.gr

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ

Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.


Από τον Οκτώβριο του 2009 στην Ελλάδα μια ομάδα από εθελοντές ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών με έδρα τη Δανία, από όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία πριν δέκα χρόνια περίπου.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (του WeathermanTom)


Στον Οργανισμό Εναλλακτικής Εκπαίδευσης μπορεί κανείς να βρει όλα τα σχολεία και οργανισμούς που εφαρμόζουν αυτό που ονομάζεται εναλλακτική εκπαίδευση. Δηλαδή την εστίαση στο μαθητή και τις ανάγκες του και όχι την αυστηρή εφαρμογή ενός ενιαίου κρατικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Ο οργανισμός επίσης στοχεύει στη δικτύωση όλων των εναλλακτικών εκπαιδευτηρίων παγκοσμίως αλλά και στην ενημέρωση των γονέων για τις εκπαιδευτικές επιλογές των παιδιών τους. 


Ο οργανισμός υπάρχει από το 1989 και μέχρι και σήμερα προάγει τη δημοκρατική διαδικασία στη μάθηση, την εμπειρική και συμμετοχική μάθηση. Για την Ελλάδα υπάρχουν δύο σχολεία καταχωρισμένα στη λίστα του, το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων (και στο Facebook εδώ) στο Ρέθυμνο, και το 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία.

Εδώ είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τα σχολεία στην Ελλάδα και πληροφορίες για αυτά και τις δράσεις και δραστηριότητές τους, εδώ κάποιες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της εναλλακτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και εδώ πληροφορίες για σχολεία αλληλέγγυας παιδείας
 .

Σε μια εποχή που οι απανωτές αλλαγές και αναπροσαρμογές στο πλαίσιο των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος έχει καταφέρει μονάχα να μπερδέψει, να συγχύσει, να στερήσει χρόνο και ευκαιρίες σε μαθητές και γονείς, και να έχει στοιχίσει ακόμα και ζωές μαθητών, ίσως η εναλλακτική εκπαίδευση να είναι η απάντηση σε όλα αυτά και ένας νέος δρόμος για τις γενιές του μέλλοντος, που όλοι λέμε ότι θα το αλλάξουν. Ίσως.