blank'/>

Wednesday, July 2, 2014

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (του WeathermanTom)


Στον Οργανισμό Εναλλακτικής Εκπαίδευσης μπορεί κανείς να βρει όλα τα σχολεία και οργανισμούς που εφαρμόζουν αυτό που ονομάζεται εναλλακτική εκπαίδευση. Δηλαδή την εστίαση στο μαθητή και τις ανάγκες του και όχι την αυστηρή εφαρμογή ενός ενιαίου κρατικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Ο οργανισμός επίσης στοχεύει στη δικτύωση όλων των εναλλακτικών εκπαιδευτηρίων παγκοσμίως αλλά και στην ενημέρωση των γονέων για τις εκπαιδευτικές επιλογές των παιδιών τους. 


Ο οργανισμός υπάρχει από το 1989 και μέχρι και σήμερα προάγει τη δημοκρατική διαδικασία στη μάθηση, την εμπειρική και συμμετοχική μάθηση. Για την Ελλάδα υπάρχουν δύο σχολεία καταχωρισμένα στη λίστα του, το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων (και στο Facebook εδώ) στο Ρέθυμνο, και το 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία.

Εδώ είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τα σχολεία στην Ελλάδα και πληροφορίες για αυτά και τις δράσεις και δραστηριότητές τους, εδώ κάποιες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της εναλλακτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και εδώ πληροφορίες για σχολεία αλληλέγγυας παιδείας
 .

Σε μια εποχή που οι απανωτές αλλαγές και αναπροσαρμογές στο πλαίσιο των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος έχει καταφέρει μονάχα να μπερδέψει, να συγχύσει, να στερήσει χρόνο και ευκαιρίες σε μαθητές και γονείς, και να έχει στοιχίσει ακόμα και ζωές μαθητών, ίσως η εναλλακτική εκπαίδευση να είναι η απάντηση σε όλα αυτά και ένας νέος δρόμος για τις γενιές του μέλλοντος, που όλοι λέμε ότι θα το αλλάξουν. Ίσως.

No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something