blank'/>

Friday, June 20, 2014

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ (του WeathermanTom)

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο  και καταγεγραμμένο ότι γενικά, με το πέρασμα του χρόνου, σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στο ανθρώπινο "ηθικό κλίμα". Με τον όρο αυτό εννοώ ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι νοοτροπίες των ανθρώπων άλλαξαν, ή τουλάχιστον προσαρμόστηκαν στις ανάγκες της κάθε εποχής. Για παράδειγμα κάποτε ήταν αυτονόητη η ύπαρξη σκλάβων, τώρα είναι ανήκουστο και απαράδεκτο. Κάποτε καπνίζαμε παντού - όπου μας κάπνιζε - ενώ τώρα ξαφνικά κάτι τέτοιο θεωρείται επίσης μη αποδεκτό. Κάποτε χτίζαμε πολυκατοικίες παντού, χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού σε ιστορικό παρελθόν ή αρχιτεκτονικό ύφος γιατί ήταν αποδεκτό, ενώ σήμερα αυτό έχει αλλάξει άρδην και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να το διορθώσουμε.

Όταν λοιπόν μιλάμε για ανάδειξη ιστορικών κέντρων πόλεων, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, πέρα από τους τεχνικούς που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψιν.

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έργα και δράσεις τέτοιας μεγάλης κλίμακας μπορεί να είναι επιθυμητά, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να ξεβολευτούμε. Αυτό μπορεί να σημαίνει από κάτι απλό όπως το να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας στην εν λόγω περιοχή μέχρι το να χρειαστεί να μετακομίσουμε επειδή η πολυκατοικία μας βρίσκεται σε άξονα, ή χώρο ιστορικού ενδιαφέροντος. Πικρό και σκληρό, όμως η πραγματικότητα αυτή είναι.

Επιπλέον, όταν γίνεται λόγος για ανάδειξη ιστορικού κέντρου, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην ανάδειξη των χώρων ενδιαφέροντος και μόνο. Η ανάδειξη πρέπει να γίνεται με στόχο το μέλλον. Άρα οφείλουμε να συζητάμε πλέον και για εκμετάλλευση των νεο-αναδεικνυόμενων χώρων. Θέτοντας τις βάσεις και ευνοώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα (που σέβεται το ρόλο του χώρου ή του κτιρίου) όποιας μορφής, πετυχαίνουμε δυο σκοπούς. Πρώτον την ανάδειξη του χώρου ενδιαφέροντος και δεύτερον την ενίσχυση της ανάπτυξης στον τόπο.

Υπάρχουν επομένως διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια πόλη οφείλει να επιδεικνύει μια ομοιομορφία και ένα σεβασμό στην ιστορία της μέσω δράσεων ανάδειξης και εκμετάλλευσης του ιστορικού της χαρακτήρα, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι:


  1. βοηθάει ώστε η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα (τι σκεφτόμαστε όταν ακούμε το όνομά της)
  2. στο να αποκτήσουν οι κάτοικοί της συλλογική συνείδηση και σεβασμό προς την πόλη
  3. συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη και άρα στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό
  4. οδηγεί προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών λόγω των «αναγκαστικών» αναπλάσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανάδειξης και εκμετάλλευσης του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης
  5. Συμβάλλει στο να αναπτυχθεί νέα εμπορική δραστηριότητα από τους πολίτες και να αποτραπεί η διάχυση του πληθυσμού σε άλλες πόλεις
  6. την εκ νέου αναγκαστική κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη που θα προκύψει από τις όποιες αναγκαίες πεζοδρομήσεις
  7. τη βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης, γιατί ανάδειξη χώρου χωρίς πράσινο, είναι πλέον ως μη γενόμενη.
 Για να γίνουν όμως σωστά τέτοιες παρεμβάσεις σε υφιστάμενες συνθήκες, χρειάζονται εξαντλητικά εξονυχιστικές μελέτες, γιατί θίγονται πάρα πολλά ατομικά - κυρίως βιοποριστικης φύσεως - συμφέροντα. Οι πόλεις στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο άναρχα δομημένες, πράγμα που σημαίνει ότι για να γίνουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που θέλουμε πραγματικά από μια πόλη, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου σε βάθος χρόνου. Πρέπει δηλαδή να μην κάνουμε και πάλι τσαπατσουλιές.

 Υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ευρώπη που έχουν καταφέρει αντίστοιχα πράγματα, μερικές μάλιστα από το τίποτα και άλλες χρησιμοποιώντας ακόμα και πικρές αναμνήσεις από την ιστορία τους (πχ το Βερολίνο). Δεν είναι ντροπή να πάρουμε παράδειγμα από αυτές και δεν έχει νόημα μόνο να λέμε "εμείς στη Γερμανία τότε...". Αυτές τις εμπειρίες μας οφείλουμε να τις καταγράφουμε και να τις φέρνουμε στον τόπο μας.






No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something