blank'/>

Saturday, June 28, 2014

ΑΝΘΡΩΠΟΣ - τεχνη - ΜΑΜΟΥΘ

Κατα τα φαινόμενα, η τέχνη μοιάζει να ήταν ανέκαθεν χαραγμένη στο γενετικό κώδικα του ανθρώπου. Παρακάτω ακολουθεί άρθρο απο τη www.lifo.gr σχετικά με το παλαιότερο ενδεχομένως αγαλματίδιο που βρέθηκε ποτέ. Σμιλευμένο πάνω σε χαυλιόδοντα μαμούθ (οι απαρχές της λαθροθηρίας;) κοσμεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Σε κάνει επίσης να αναρωτιέσαι: αυτό το αγαλματίδιο φτιάχτηκε αφού φαγώθηκε το μαμούθ ή τους άρεσε η όψη του ελεφαντοστού, (δηλαδή του μαμουθοστού) και σκότωσαν το ζώο επί τούτου; Όπως και να ΄χει, ιδού το άρθρο:

Σε μια βιτρίνα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν δύο απ' τα παλιότερα έργα τέχνης που έκανε ποτέ ο άνθρωπος.    

Το παλιότερο μάλιστα της Ευρώπης, φτιάχτηκε πριν από 40.000 χρόνια.   

Ήδη στις αίθουσες με τα Αιγυπτιακά είχα πάθει σοκ βλέποντας τι έφτιαχναν το 4.000 π.Χ. (εγώ που σχεδόν νόμιζα ότι πριν τους Αρχαίους Έλληνες όλοι οι άλλοι πολιτισμοί -και οι τέχνες τους- ήταν απλώς σαπουνόφουσκες).  

Κι αν τα αιγυπτιακά αριστουργήματα απ' το 4.000 π.Χ. με έκανε να καταλάβω ότι οι πρόγονοί μας ήταν υπέροχοι μεν, αλλά όχι τόσο μοναδικοί όσο πιστεύουμε, τι να πω για αυτό που φτιάχτηκε πριν από 40.000 χρόνια;


Η πινακίδα έγραφε: Η ικανότητα για ζωγραφική, χαρακτική και γλυπτική, ήρθε στην Ευρώπη μαζί με τους homo-sapiens που κατέκλυσαν την ήπειρο περίπου πριν από 40.000 χρόνια. Αυτοί οι πρώτοι Ευρωπαίοι δημιούργησαν τότε διακοσμητικά και εικόνες απίστευτης ακριβειας και ομορφιάς.    

Η πρώτη καλλιτεχνική περίοδος της Ευρώπης κράτησε περίπου μέχρι και το 26.000 π.Χ. Χαρακτηριστικά έργα της ήταν τα μικροσκοπικά αγαλματάκια από ελεφαντόδοντο, εξαιρετικές τοιχογραφίες σπηλαίων, και οι παλιότερες καλοσχηματισμένες εικόνες ζώων που βρέθηκαν ποτέ.

Ένιωσα τρομερά ταπεινός μπροστά σ' αυτό το αντικείμενο. Κι όταν γύρισα σπίτι έψαξα την ιστορία του.  
    

Η φιγούρα του Λιονταριού αυτού είναι το παλιότερο ζωομορφικό γλυπτό του πλανήτη αλλά και το παλιότερο παράδειγμα παραστατικής τέχνης που έχει ποτέ ανακαλυφθεί.  Είναι 40.000 ετών, 29.6 εκ. σε ύψος, 5.6 εκ. σε πλάτος, 5.9 εκ. σε πάχος, φτιάχτηκε με πέτρινο μαχαίρι απ' τον χαυλιόδοντα ενός μαμούθ.

Τα κομμάτια που το αποτελούν βρέθηκαν το 1939 στις Γερμανικές Άλπεις. Επειδή ξεκίνησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, το Λιοντάρι ξεχάστηκε εντελώς. 30 χρόνια μετά οι ανασκαφές συνεχίστηκαν - στην αρχή το θεώρησαν αρσενικό, μετά θηλυκό. Το κεφάλι βρέθηκε μόλις το 1997!

(για το πλήρες άρθρο εδώ)

No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something