blank'/>

Saturday, July 5, 2014

'Ηλεκτροκίνηση και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα' (www.enallaktikos.gr)

'Ηλεκτροκίνηση και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα' | Ημερίδα

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

πηγή: protagon.gr
Όσοι πολιτικοί μιλούν έτσι γενικά και αόριστα για καινοτομίες και επιχειρηματικότητα, όσοι αποπροσανατολίζουν την κουβέντα από το θηριώδες ποσοστό ανεργίας και από το αναξιοπρεπές επίπεδο μισθών, όσοι με ευκολία λένε στους νέους ότι «δεν υπάρχει δεν θέλω, υπάρχει δεν μπορώ», ακόμη και σε καιρό κρίσης, ας μην ξεχνάνε και τα σκαλιά της εφορίας και των κρατικών υπηρεσιών που χρειάζεται οι νέοι να διαβούν για έναρξη επαγγέλματος και εταιρείας. Γιατί σήμερα καινοτομία είναι να καταργήσεις το κράτος από συνέταιρο στα όνειρά σου. Αλλά, δυστυχώς, πρέπει να αλλάξεις χώρα για να το πετύχεις αυτό.

Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΩΝΙΑΣ



Όλοι μας έχουμε εξυμνήσει τα οφέλη της Δημοκρατίας, την πολυφωνία, την ομορφιά στο ετερόκλητο, τη διαφορετικότητα, το δικαίωμα έκφρασης που προσφέρει. Η δημοκρατία όμως ενέχει και κινδύνους, δεν είναι κάτι που μπορούμε αψήφιστα να χρησιμοποιήσουμε, με το πρόσχημα ότι "δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλουμε κάνουμε". Όποιος έχει βρεθεί σε συνθήκες ευρείας διαβούλευσης (από συνέλευση σε μια πολυκατοικία, μέχρι συνέλευση στη Βουλή) με σκοπό την κατάληξη σε κοινή απόφαση, μπορεί να αντιληφθεί ότι η δημοκρατία είναι πολύ, μα πολύ κουραστική. Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι η ύπαρξη ενός κοινού στόχου, ενός γνώμονα που θα καθοδηγεί τους συμμετέχοντες σε ένα εγχείρημα, ώστε η πολυφωνία να μπορεί να είναι κατά κάποιον τρόπο ελεγχόμενη. Είναι μια πικρή αλήθεια, όμως όταν υπάρχει η πίεση χρόνου για να παρθεί μια απόφαση, κάποιες φορές πρέπει να είσαι λίγο τύραννος. 

Ακολουθεί μετάφραση άρθρου από http://bigthink.com/

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

[Οι άνθρωποι], ως εξαιρετικά πολύπλοκα πλάσματα έχουμε απεγνωσμένη ανάγκη να μάθουμε [...] για το πώς το σύμπαν δημιουργεί πολυπλοκότητα, [...] και γιατί η πολυπλοκότητα σημαίνει ευπάθεια και ευθραυστότητα. Και αυτό πραγματεύεται η Μεγάλη Αφήγηση. Αλλά για να πετύχει, πρέπει να κάνεις κάτι που μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να φαίνεται εντελώς αδύνατο.Πρέπει να μελετήσεις όλη την ιστορία του σύμπαντος. Ας το κάνουμε, λοιπόν. Ας ξεκινήσουμε γυρνώντας το χρόνο πίσω 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια στην αρχή του χρόνου.
το βίντεο της ομιλίας στο TED εδώπλήρες κείμενο της ομιλίας στα ελληνικά εδώπλήρες κείμενο της ομιλίας στα αγγλικά εδώ