blank'/>

Saturday, June 28, 2014

Project Δράμα 2020: ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ


Η ανάγκη λειτουργίας του γραφείου Iσότητας στο Δήμο για ζητήματα έμφυλων και κοινωνικών διακρίσεων αποτελεί ένα από τα βασικότερα αιτήματα του Project Δράμα 2020 που στο νέο δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να διεκδικήσει. Θα δινουμε πληροφορίες, λοιπόν, που υποστηρίζουν αυτά τα θέματα και σας καλούμε να μάς στέλνετε τις δικές σας απόψεις και ερωτήματα είτε ως μήνυμα στη σελίδα μας εδώ στο FB, είτε στο email του Project: info@projectdrama2020.gr

"Με στόχο τη δημιουργία μιας προστατευτικής «αγκαλιάς» για κακοποιημένες γυναίκες, λειτουργεί η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Καλώντας στο 15900 οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μπορούν να λάβουν άμεσα, εμπιστευτικά και στο ελάχιστο κόστος της 1 αστικής μονάδας ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική από ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους, οποιαδήποτε ώρα και μέρα του χρόνου!" 


Πηγή: womenSOS.gr

ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ - ΨΥΧΗ (1996) [Tool - Aenima (1996)] (του WeathermanTom)

Όταν ένας δίσκος κυκλοφορεί το 1996, τον πρωτοακούς το 1998 (τότε την εποχή που
έπαιζε ακόμα η φάση κασέτα και CD, το ιντερνετ δεν ήταν καν στο μυαλό μας ως μέσο) και το 2014, 16 χρόνια μετά ακόμη τον ακούς και εξακολουθείς να ανακαλύπτεις εκ νέου τα κομμάτια, ε, τότε ναι, ο δίσκος αυτός αξίζει να τον προωθήσεις.

Tool λοιπόν, και "Aenima", 1996


ΜΟΥΣΙΚΗ: SUNGRAZER - Mirador


Απ΄το Μουσείο δεν θέλω να βγω...

Απ΄το Μουσείο δεν θέλω να βγω...

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ

Διαβάζοντας σήμερα το πρωί για το αρχαιότερο εύρημα αγαλματίδιο από ελεφαντόδοντο πριν από 40.000 χρόνια, άρχισα να αναρωτιέμαι ποια ήταν και ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, και κυριότερα, ποια θα πρέπει να είναι. Έπεσα λοιπόν στο διαδικτυακό περιοδικό "Οικολογική Επιθεώρηση" όπου βρήκα το κείμενο που ακολουθεί. Γενικά η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα πρέπει να είναι μια σχέση στοργής και αγάπης, είμαστε αλληλοεξαρτημένοι, μας έχουν ανάγκη τόση όση τα έχουμε και εμείς. Πολλά ζώα βέβαια, και δη τα κυνηγημένα, δε μας έχουν καθόλου ανάγκη καθώς το μόνο που κάνουμε είναι να τους στερούμε το δικαίωμα της ζωής σκοτώνοντας τα αλλά και κλέβοντας το χώρο τους. Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίεργη σχέση με τα ζώα. Και όταν αναφερόμαστε σε κάτι τέτοιο, το μυαλό των περισσότερων από εμάς πηγαίνει στα γατιά και τα σκυλιά. Είναι φριχτό να έχουμε τόσα πολλά αδέσποτα και άρρωστα, παρατημένα ζωάκια που δε φταίνε σε τίποτα και ανθρώπους που να τα κακομεταχειρίζονται - και υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα για αυτό. 

Ιδού το κείμενο που βρήκα λοιπόν:

28/06/1914 - FRANZ FERDINAND ΚΑΙ HOMO HOMINI LUPUS

Μαύρη επέτειος σήμερα, αφού στις 28 Ιουνίου 1914 πραγματοποιήθηκε η δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας από δύο φοιτητές στο Σεράγεβο. Ακολούθησε ο φριχτός Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος την εποχή του απομονωτισμού, των μαύρων κουτιών που ήταν οι χώρες τότε... 
πηγή: www.protagon.gr

Ο πολιτισμός των ομοιωμάτων (δικαιωμάτων). Του Χάρη Ναξάκη

Ένα αινιγματικό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δύσκολη γραφή, δυσνόητο περιεχόμενο, σε πρώτη ανάγνωση αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι αυτό που διάβασες. Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

"Όταν το κοινωνικό περιβάλλον, όπως πράττει σήμερα ο δυτικός νεωτερικός πολιτισμός, το φιλελεύθερο υπόδειγμα, ενισχύει το εγώ και καταστρέφει τον άλλο, το εμείς που έχουμε μέσα μας, την αλληλεγγύη, τη φιλία, την καλοσύνη, την γενναιοδωρία, τότε το άτομο δεν είναι άτομο αλλά ιδιοτελές υποκείμενο." 
" Ότι ορίζεται σήμερα στον δυτικό κόσμο ως ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά δικαιώματα, είναι οι εγωιστικές επιθυμίες ενός αυτοαναφορικού ατόμου που δεν είναι άτομο, υποκείμενο αλλά ομοίωμα του εαυτού του, στο βαθμό που έχει μετατραπεί σε δολοφόνο του άλλου."
Ο πολιτισμός των ομοιωμάτων (δικαιωμάτων). Του Χάρη Ναξάκη 



 πηγή: enallaktikos.gr

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

Εδώ αυτός ο εκκεντρικός καλλιτέχνης ονόματι Mobstr, μας δείχνει τι εστί τέχνη.

Δηλαδή, χρησιμοποιεί το λόγο αντί για την εικόνα και μη παίρνοντας μάλλον ούτε τον εαυτό του στα σοβαρά, αλλά και κάνοντας χιούμορ, και δη αυτοσαρκαστικό, μας παρουσιάζει το μήνυμα πίσω από αυτήν.

Σε διάφορα μέρη διάσπαρτα στο Λονδίνο, αποτυπώνει το θράσος, την εξυπνάδα και το πιασάρικο που έχουν τα γκράφιτι, οι διαφημιστικές πινακίδες αλλά και οι ειδοποιήσεις-σημάνσεις στο δρόμο.

Αντί να μας παρουσιάσει το θεό με μαθηματική εξίσωση, μας
αποδομεί την τέχνη του δρόμου.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ - τεχνη - ΜΑΜΟΥΘ

Κατα τα φαινόμενα, η τέχνη μοιάζει να ήταν ανέκαθεν χαραγμένη στο γενετικό κώδικα του ανθρώπου. Παρακάτω ακολουθεί άρθρο απο τη www.lifo.gr σχετικά με το παλαιότερο ενδεχομένως αγαλματίδιο που βρέθηκε ποτέ. Σμιλευμένο πάνω σε χαυλιόδοντα μαμούθ (οι απαρχές της λαθροθηρίας;) κοσμεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Σε κάνει επίσης να αναρωτιέσαι: αυτό το αγαλματίδιο φτιάχτηκε αφού φαγώθηκε το μαμούθ ή τους άρεσε η όψη του ελεφαντοστού, (δηλαδή του μαμουθοστού) και σκότωσαν το ζώο επί τούτου; Όπως και να ΄χει, ιδού το άρθρο: