blank'/>

Wednesday, July 23, 2014

Γεννημένοι την 24η Ιουλίου (www.protagon.gr)

Τη νύχτα που το Προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλικής Δημοκρατίας προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, μαζί με την Γ Ελληνική Δημοκρατία  γεννιόταν και η πιο προνομιούχα, η πιο τυχερή και πιο ευλογημένη από τη μοίρα γενιά  Ελλήνων από συστάσεως ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Η γενιά της Μεταπολίτευσης. Μια γενιά καθόλου μυθολογημένη και ένδοξη, που σαν να λαθροβίωσε μέσα στην πολυτάραχη ιστορία του τόπου και να έδρεψε αθόρυβα τους πιο πλούσιους καρπούς του, με τον λιγότερο κόπο και κυρίως χωρίς δράμα και πόνο.

23 Ιουλίου 1974, εις ρήχος (όχι εις βάθος) ιστορική αναφορά

Ο ιστορικός Ιούλιος του 1974, τότε που η Χούντα κατέρρεε κάτω απ? την εθνική και διεθνή κατακραυγή για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Η αντίσταση από το εσωτερικό της χώρας περιέλαβε απόπειρες δολοφονίας των αρχηγών του καθεστώτος (Αλ. Παναγούλης), την ανταρσία του «Βέλος», την εξέγερση των φοιτητών της Νομικής, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Παρ’ όλα αυτά η δικτατορία, χάρις και στην επίπλαστη οικονομική ευμάρεια, κατάφερε να μείνει σταθερή, μέχρι τουλάχιστον το 1973.
Τη χρονιά αυτή, χρονιά οικονομικής ύφεσης διεθνώς, εμφανίστηκαν τα πρώτα ρήγματα του καθεστώτος με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου.