blank'/>

Thursday, June 26, 2014

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η Jenny Willott είναι Υπουργός Γυναικών και Ισότητας και ο Michael Kimmel είναι διακεκριμένος Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Φυλετικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook στη Νέα Υόρκη. Μίλησαν την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το ρόλο των ανδρών στην επίτευξη της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.




"Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τα πολλά δρώμενα που παρευρισκόμαστε σχετικά με την ισότητα των δυο φύλων, είναι ότι σχεδόν πάντα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στο χώρο και συχνά, μόνο γυναίκες. Αυτό μας θορυβεί διότι η ισότητα των φύλων δεν μπορεί να επέλθει αποκλειστικά από τις γυναίκες, ή με αποκλειστική εστίαση στις γυναίκες.

Η πραγματική ισότητα θα επέλθει μόνο με την ενεργή συμμετοχή και των ανδρών. Έχει έρθει η στιγμή να συμμετέχουν στη συζήτηση και οι άνδρες, όχι ως τρίτοι αλλά ως πραγματικοί φορείς αλλαγής.

Ο ρόλος τους για την επίτευξη της ισότητας στο σπίτι, την τοπική κοινωνία και τον εργασιακό χώρο αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο σε έρευνες αλλά και πρακτικά. Υπάρχει τεράστιο όφελος για τους άνδρες και τα παιδιά τους από την ισότητα των δύο φύλων: περισσότερος ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια, καλύτερες επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και μειωμένη πίεση στους άνδρες και τα αγόρια που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του κλασικού "αρσενικού".

Γνωρίζουμε πως το να εμπλακούν οι άνδρες σε αυτό το θέμα δεν είναι εύκολο, υπάρχουν πολλά εμπόδια, ωστόσο δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Ασκείται πολλή πίεση σε αγόρια και άνδρες να υποταχθούν στις νόρμες που τους περιορίζουν, όπως βέβαια και στις γυναίκες. Όλα τα παιδιά δικαιούνται να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν, να ακολουθήσουν το δρόμο τους και να επιλέξουν που θα διοχετεύσουν τα ταλέντα τους και πως θα κυνηγήσουν τα ενδιαφέροντά τους.

Τι, λοιπόν, μπορούν να κάνουν οι άντρες;
Ξέρουμε ότι οι άνδρες θέλουν να παίρνουν γονική άδεια και να φροντίζουν τα παιδιά τους - πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν. Πρέπει να νιώθουν άνετα στο να έχουν ίσους ρόλους στο σπίτι και να μάχονται τη μισογυνία μέσα στις τάξεις των ανδρών. Άντρες διευθυντές που δίνουν ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες αυξάνουν τις πιθανότητες της εταιρίας τους να εντοπίσουν περισσότερους ικανούς υπαλλήλους.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει πραγματική πρόοδο προς την επίτευξη της ισότητας των δυο φύλων. Το μισθολογικό χάσμα κλείνει, περισσότεροι άνδρες φροντίζουν τα παιδιά τους και η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την υποστήριξη των επιλογών και των δυο φύλων.

Με την απαίτηση για πιο ευέλικτες εργασιακές δομές, τη βελτίωση της ποιότητας, ελαστικότητα και κάνοντας οικονομικά προσβάσιμη την παιδική μέριμνα, και με την εισαγωγή της μοιρασμένης γονικής άδειας (και μητρότητας και πατρότητας), έχουμε κάνει βήματα προς τον εκσυγχρονισμό του εργασιακού χώρου και θέσαμε υπό αμφισβήτηση των παραδοσιακών φυλετικών στερεοτύπων που μας κρατούν όλους πίσω. 

Είναι καιρός οι άνδρες να ξεφύγουν από το κατεστημένο και τα στερεότυπα και να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες και επιλογές που τους ανοίγονται.


(Το άρθρο στα Αγγλικά εδώ)

No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something