blank'/>

Tuesday, June 24, 2014

1 ΛΕΠΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Ένα βίντεο για την αισθητηριακή ευαισθησία, η οποία εμποδίζει τους πάσχοντες απο αυτισμό ή άσπεργκερ να ζήσουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Ποιές είναι οι αισθήσεις που ενοχλούνται και γιατί;


πηγή: www.enallaktikos.gr



" Ο όρος ‘Αισθητηριακή Ολοκλήρωση’ (Sensory Integration) αναφέρεται σε μια νευροβιολογική διαδικασία που οργανώνει τις αισθήσεις από το σώμα και το περιβάλλον. Καθιστά δε δυνατή την αποτελεσματική χρήση του σώματος μέσα στο περιβάλλον.

Μιλάμε λοιπόν για επεξεργασία πληροφοριών. Το νευρικό μας σύστημα δέχεται συνεχώς μια πλειάδα ερεθισμάτων, τα οποία ερμηνεύονται, σχετίζονται μεταξύ τους και ενοποιούνται... "







" Οι βασικές αισθήσεις που σχετίζονται με αυτή την ευαισθησία είναι δύο:

Η πρώτη απ’ αυτές είναι η ιδιοδεκτικότητα. Είναι μια αίσθηση που τη λαμβάνουμε από τους μυς, τους τένοντες και τις αρθρώσεις και μας δίνει πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα μέλη του σώματός μας στο χώρο. Ακόμα δηλαδή και με κλειστά μάτια ή χωρίς να κοιτάμε, ξέρουμε κάθε στιγμή πού βρίσκονται τα μέλη μας.

Η άλλη αίσθηση είναι μια αίσθηση που δεχόμαστε από το αιθουσαίο σύστημα, που βρίσκεται μέσα στο εσωτερικό αυτί μας και μας δίνει πληροφορίες για τη θέση του κεφαλιού μας και για τη φορά και ταχύτητα της κίνησής μας. Αυτή η αίσθηση είναι γνωστή και σαν αίσθηση της κίνησης ή αίσθηση της ισορροπίας... "

Πηγή: Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και Αυτισμός της Ελίντας Καλπογιαννη (MSc Εργοθεραπεύτρια)

No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something