blank'/>

Tuesday, June 24, 2014

ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ;

Οι ανάγκες του ανθρώπου στις λεγόμενες ανεπτυγμένες κοινωνίες έχουν αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανάγκη της επιβίωσης έχει αντικατασταθεί από την ανάγκη της αυτοπραγμάτωσης. Δεν πασχίζουμε πλέον να επιβιώσουμε, αλλά επιζητούμε την ολοκλήρωσή μας. Κάποιοι βρήκαν την ολοκλήρωση στην κατανάλωση, η οποία πήρε μια λάθος στροφή προς την υπερβολή ειδικά σε ευημερούσες κοινωνίες του Δυτικού Κόσμου. Για μια ακόμη φορά, αποτυπώνεται το επιβλαβές πέρασμα του ανθρώπου από αυτόν τον όμορφο πλανήτη που λέγεται Γη.




"Consumed: Inside the belly of the Beast" λέγεται το σύντομο ντοκιμαντέρ του 2011, στο οποίο ψυχολόγοι και ειδικοί επιστήμονες πάνω στη βιωσιμότητα, αναλύουν τις ψυχολογικές και κοινωνικές ρίζες της καταναλωτικής κουλτούρας, και πώς όλο αυτό το σύστημα θα εξελιχθεί μαζί με εμάς.

" Όλοι μας έχουμε αυτή την νοητική ασθένεια που λέγεται καταναλωτισμός. Παίρνουμε ελάχιστα από αυτόν, αλλά δουλεύουμε απίστευτα σκληρά για να τον διαμορφώσουμε... Όλοι γινόμαστε, με έναν μαζικό τρόπο, ψυχωτικοί... 

" Το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει σαν να υπήρχαν τρείς πλανήτες αντί για έναν...

...Στήνουμε με τον πιό πρωτοπόρο και αναπάντεχο τρόπο την εξέλιξή του κόσμου μας και δε βλέπουμε την ουσία που κρύβεται μέσα μας και το πόσο ομορφότερη είναι... "


Εδώ θα δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ:


(για ελληνικούς υπότιτλους, κάνετε κλικ στο εικονίδιο "captions" που βρίσκεται δεξιά στην μπάρα που δείχνει τη διάρκεια του βίντεο, διαλέξτε Αγγλικά και μετά μετάφραση στα Ελληνικά από τη λίστα διαθέσιμων γλωσσών)

Πηγή: www.enallaktikos.gr

No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something