blank'/>

Friday, June 27, 2014

ΟΙ 5 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ

του Anders Sandberg, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

(για το κείμενο στα αγγλικά δείτε εδώ)

Ανάμεσα σε όλες τις κρίσεις που βιώνουμε, δεν ασχολούμαστε με το μέλλον των επόμενων γενεών, και κυρίως αυτών που θα ζήσουν μέχρι και 1.000 ή 10.000 χρόνια μετά από εμάς. Ο ερευνητής μας λέει ότι αν και πολλές φορές στο παρελθόν με τα λίγα μέσα και τις περιορισμένες επιστημονικές γνώσεις υπήρξαν πολλοί που πρόβλεπαν παγκόσμιες καταστροφές και Αποκάλυψη, λίγοι όμως προσπάθησαν να τις αποτρέψουν.


Επίσης, συνεχίζει, οι άνθρωποι είμαστε πολύ κακοί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν έχουν ακόμα προκύψει. Τον 20ο αιώνα ανακαλύψαμε ή και δημιουργήσαμε νέες "υπαρξιακές" απειλές - πχ την προοπτική του πυρηνικού πολέμου - οπότε μπορούμε να υποθέσουμε πως ενδέχεται να βρεθούν και άλλες τέτοιου είδους απειλές στο μέλλον.

Τέλος, σε πιο καθησυχαστικό τόνο επισημαίνει ότι όποτε κάτι είναι πιθανό και δυνητικά επικίνδυνο, δε σημαίνει ότι πρέπει να μας πανικοβάλει. Υπάρχουν απειλές για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όπως γαλαξιακές εκρήξεις που εκλύουν ακτίνες γάμμα. Αν όμως μάθουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, τότε αλλάζουν οι προτεραιότητές μας.  Για παράδειγμα, με τα εμβόλια και τις αντιβιώσεις και την υγιεινή, η πανούκλα έχει μετατραπεί από κατάρα του θεού σε θέμα κακής δημόσιας υγείας.

Οι 5 μεγαλύτερες απειλές που καταδεικνύει ο Sandberg, χωρίς να είναι φυσικά εξαντλητική η λίστα είναι:

  1. Πυρηνικός Πόλεμος - με απίστευτα καταστροφικές επιπτώσεις για τον πλανήτη, ειδικά σε περίπτωση πυρηνικού χειμώνα, με παραμονή πυρηνικής αιθάλης στη στρατόσφαιρα που θα προκαλούσε ψύχρανση και ξηρασία στον πλανήτη.
  2. Εργαστηριακές Πανδημίες - αν βρεθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν θανατηφόρες ασθένειες σε λάθος χέρια,
    όπως σε υπερφίαλους στρατιωτικούς ή παρανοϊκούς αρχηγούς αιρέσεων, τα πράγματα δε φαίνονται και πολύ καλά για το μέλλον.
  3. Σουπερ-Νοημοσύνη - η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης και η διάκριση μεταξύ καλού και κακού δεν είναι κάτι που χαρτογραφείται σε δεδομένα που θα εισχωρήσουν στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης.
    Ως αποτέλεσμα, πάλι στα λάθος χέρια, η τεχνητή σουπερ νοημοσύνη μπορεί να αποβεί μοιραία.
  4. Νανοτεχνολογία - πρόκειται για τον έλεγχο της ύλης με ατομική ή μοριακή ακρίβεια.
    Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην φτηνή παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, όπως δηλητήρια, ή έλεγχο του κλίματος.
  5. Το Άγνωστο - δεν ξέρουμε αν υπάρχει και κάτι άλλο εκεί έξω που μπορεί να μας απειλήσει.


Ο λόγος για τον οποίο δε γίνεται αναφορά σε μετεωρίτες και την κλιματική αλλαγή, είναι ότι ο πρώτοι ναι μεν μπορούν να μας αφανίσουν, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ άτυχοι για να γίνει κάτι τέτοιο, και η κλιματική αλλαγή, πέρα από τη ζημία που προκαλεί, δε θα κάνει μη κατοικήσιμο τον πλανήτη από μόνη της. Το μέσο θηλαστικό στη Γη επιβιώνει για περίπου 1.000.000 χρόνια, οπότε η συχνότητα εξαφάνισης είναι 1 στο εκατομμύριο κάθε χρόνο. Αν θέλουμε όμως να υπάρχουμε και μετά από 1.000.000 χρόνια κάτι πρέπει να κάνουμε.



No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something