blank'/>

Sunday, June 29, 2014

ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΡΕ ΑΪΝΣΤΑΪΝ, ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΣ...


Παίζει να είναι και λάθος η ταχύτητα του φωτός...


Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι 299.782.458 μέτρα/δευτερόλεπτο, και είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές και πορίσματα της θεωρίας της σχετικότητας, η βασική σταθερά του σύμπαντος και ένα απόλυτο, αυστηρό όριο για την ταχύτητα των πάντων.

Φαίνεται αυτό, είναι λάθος... μας υποχρέωσες Αϊνστάιν...


Ο φυσικός Τζέημς Φράνσον του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ κατέθεσε μια εργασία στο New Journal of Physics στην οποία υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις πως η ταχύτητα του φωτός είναι στην πραγματικότητα πιο αργή από όσο νομίζαμε.


Ο Φράνσον παρατήρησε τον Σουπερνόβα SN 1987A που εξερράγη το 1987 και σημείωσε ότι οι φωτογραφίες από αυτό έφτασαν 4,7 ώρες αργότερα από το αναμενόμενο. Επιστήμονες τότε είπαν ότι οι φωτογραφίες θα προέρχονταν μάλλον από κάποια άλλη πηγή, όμως ο Φράνσον ισχυρίζεται ότι το φως ενδεχομένως ταξίδεψε πιο αργά λόγω μιας διαδικασίας ονόματι "πόλωση κενού".

Σε αυτήν τη διαδικασία, τα φωτόνια επιμερίζονται σε ποζιτρόνια και ηλεκτρόνια για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου προτού επανασυνδυαστούν. Ο Φράνσον ισχυρίζεται ότι η διαδικασία ίσως να επηρεάζει την ταχύτητα του φωτονίου, που σημαίνει ότι για περισσότερα από 168.000 έτη φωτός θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 4,7 ώρες καθυστέρηση.

Το αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού, αν αληθεύει, δε θα ήταν κάποια αλλαγή στις θεμελιώδεις εξισώσεις της θεωρίας της σχετικότητας, αλλά μια πρακτική παράμετρος στους υπολογισμούς αποστάσεων και χρόνων μεταξύ διαφόρων πηγών φωτός και του εαυτού μας.

Αλλά και αυτό από μόνο του θα ήταν σοκαριστικά σημαντικό - τα πάντα, από την απόσταση του Ήλιου μέχρι τους μακρινούς γαλαξίες θα έπρεπε να μετρηθούν και να υπολογιστούν εκ νέου. Οι διαδικασίες καθεαυτές που λειτουργούν το σύμπαν θα έπρεπε να επανεξεταστούν από την αρχή.

Ευχαριστούμε Τζέημς, μας υποχρέωσες κι εσύ...

Η εργασία του Τζέημς Φράνσον προς το παρόν εξετάζεται από επιστήμονες συναδέλφους του.

για το άρθρο στα αγγλικά κάνετε κλικ εδώ.

No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something