blank'/>

Monday, June 23, 2014

REW και PLAY όχι REW και PAUSE (του WeathermanTom)


  • Στη Σεούλ λέει, οι πολίτες θα μετατραπούν σε αισθητήρες καταγραφής των αναγκών της πόλης.
  • Στην Αγγλία θα αρχίσουν επιτέλους τα παιδιά να μεγαλώνουν όχι πιστεύοντας ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε σε 7 ημέρες, αλλά μέσα από μια φοβερή εξελικτική διαδικασία δισεκατομμυρίων ετών.
  • Στο Βερολίνο (την αγαπημένη μου πόλη), θα χτιστεί ένας ναός όπου θα προσεύχονται από κοινού Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί.
  • Στην Ελλαδίτσα μας τι κάνουμε;




Στην Ελλαδίτσα μας, θεωρούμε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου (μιας και το κέντρο παραμένει πάντα σταθερό και κινούνται και εξελίσσονται τα πάντα γύρω από αυτό). Εξάλλου οι πρόγονοί μας οι Αρχαίοι Έλληνες έθεσαν τα θεμέλια για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία που ζούμε σήμερα. Από τότε μέχρι σήμερα βέβαια, έχουν μεσολαβήσει εκατοντάδες χιλιάδες προσμίξεις και επιρροές στον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική γενεαλογία, που αμφιβάλλω αν μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι είμαστε απόγονοι των μεγάλων εκείνων Ελλήνων. Αυτό όμως είναι άλλη ιστορία.

Εμείς ωστόσο παραμένουμε πιστοί στο παρελθόν μας και ποτέ δεν ατενίζουμε τον ορίζοντα του μέλλοντος, αντίθετα με αυτούς που έζησαν στο παρελθόν αυτό που εμείς θέλουμε να αποκαλούμε δικό μας (δηλαδή οι Αρχαίοι είχαν και λίγο το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ενώ εμείς όχι, αυτό θέλω να πω).

Φαντάζεστε στην Ελλάδα να γίνονταν αυτά που σημείωσα στην αρχή; Όχι, πείτε μου, τα φαντάζεστε; 

Τι;; Θα γίνουν οι άνθρωποι αισθητήρες; Απαράδεκτο! Θα μας βάλουν τσιπάκια, θα βάλουν το 666 στις ταυτότητές μας και θα μας παρακολουθούν και θα μας ελέγχουν, θα μας ψεκάσουν και θα μας κάνουν ρομποτάκια υποχείριά τους!
Τι;; Ο κόσμος δεν έγινε σε 7 ημέρες;; Τι λες παλιοβλάσφημε; Το όμορφο προσωπάκι σου πιστεύεις ότι προήλθε από πίθηκο; (πραγματική απάντηση που μου έδωσε δασκάλα στο δημοτικό όταν τη ρώτησα αν είναι αλήθεια ότι καταγόμαστε από τους πιθήκους στο μάθημα του "Εμείς και ο Κόσμος", το 1988 στην Ε' Δημοτικού, όταν ήμουν δηλαδή 10)
Τι;; Χριστιανοί και Εβραίοι και Μουσουλμάνοι μαζί στον ίδιο ναό;; Αυτό δεν είναι ναός, αυτό είναι προσβολή στη θρησκεία μας, στο παρελθόν μας, δε σεβόμαστε τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση, χάσαμε το νόημα της ζωής μας, τις αξίες μας, πάει, θα καταστραφούμε... τι άλλο θα δούμε... να προσευχόμαστε εμείς οι καλοί με τους άπιστους και δολοφόνους...

Πραγματικά νομίζω ότι αυτές θα ήταν πάνω-κάτω οι αντιδράσεις, όχι απαραίτητα της ηγεσίας μας, των συμπολιτών μου όμως σίγουρα. 

Είμαστε κολλημένοι στο παρελθόν. Τέρμα. Και άντε, το να μην αγνοείς το παρελθόν για να μαθαίνεις ή να ξέρεις ποιος είσαι, πάει στα κομμάτια, το καταλαβαίνω. Αλλά το να αρνείσαι να κάνεις βήματα μπροστά στο μέλλον, να γίνεις πιο διαλλακτικός, να συνειδητοποιήσεις κάποια ουσιώδη πράγματα και να τα αποδεχτείς αυτό είναι πια βλακώδες.

Τι να κάνουμε, όσο πιο πολύπλοκος γίνεται ο κόσμος, τόσο πιο απλές είναι και οι επιλογές μας. Όσο μπλέκονται οι πολιτισμοί μεταξύ τους και συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, στην ίδια χώρα, το απλούστερο όλων θα είναι να πορευθούν μαζί. Απλά πράγματα. Και γιατί όχι στο κάτω-κάτω. 

Ας ξεκολλήσουμε λιγάκι. Δεν μπορεί πλέον το παρελθόν να είναι γνώμονας για τις επιλογές μας, τις όποιες επιλογές, πολιτικές, ατομικές, κοινωνικές κλπ. Αυτό μας καθιστά οπισθοδρομικούς και ο κόσμος δε χωράει τέτοιους πια.


No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something