blank'/>

Sunday, July 6, 2014

Το 2045 το ανθρώπινο είδος δε θα είναι πλέον το κυρίαρχο στον πλανήτη

Σε κάτι παραπάνω από 30 χρόνια, υπάρχει καλή πιθανότητα το ανθρώπινο γένος να υποταχθεί σε νέους άρχοντες: τα ρομπότ.

Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Business Insider, ο φυσικός Louis Del Monte δήλωσε πως το μελλοντικό χρονικό σημείο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει ακόμα και τους εξυπνότερους ανθρώπους πλησιάζει επικίνδυνα και μάλιστα είναι πιο κοντά από όσο νομίζαμε.

«Μέχρι το τέλος του αιώνα το μεγαλύτερο μέρος του ανθρωπίνου γένους θα έχουν γίνει σάιμποργκ [μισοί άνθρωποι, μισοί μηχάνημα]. Το δέλεαρ θα είναι η αιωνιότητα. Οι μηχανές θα πρωτοπορούν στην ιατρική τεχνολογία, η ανθρωπότητα θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, και θα νομίζουμε ότι ποτέ δεν ήμασταν καλύτερα. Η ανησυχία μου έγκειται στο ότι οι μηχανές θα μας βλέπουν ως απρόβλεπτο και επικίνδυνο είδος».

«Ο άνθρωπος είναι ασταθής, δημιουργεί πολέμους, έχει όπλα για να εξαλείψει τον κόσμο δυο φορές και δημιουργεί ιούς για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές». Τίποτα από αυτά δεν είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά ενός καλού γείτονα και ο Del Monte προειδοποιεί ότι οι έξυπνες μηχανές μπορεί να επιδιώξουν την ανεξαρτητοποίησή τους ή να αποπειραθούν να πείσουν τους ανθρώπους να αναβαθμιστούν με ανώτερα συνθετικά μέλη/μέρη.

Παίζει άραγε κάποιο τέτοιο σενάριο στην πραγματικότητα; Πέρα από βασικά υστερήματα στην τεχνολογία, ο άνθρωπος φαίνεται να οδεύει προς τη δημιουργία πραγματικής τεχνητής νοημοσύνης. Ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσεις, το πότε αυτό θα γίνει, είναι είτε προβλέψιμο είτε καθαρή εικασία. Ο διευθυντής μηχανικής της Google για παράδειγμα, θεωρεί ότι η ημερομηνία 2045 πετυχαίνει διάνα και είναι αναπόφευκτη λόγω της προόδου στην επεξεργασία ενέργειας, που διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες.

Από την άλλη, σκεπτικιστές όπως ο πειραματιστής ψυχολόγος και γνωσιακός επιστήμονας Steven Pinker πιστεύουν ότι όλη αυτή η μελλοντολογία είναι λιγάκι σαχλαμάρες. «Δεν υφίσταται ούτε η παραμικρή αιτία να πιστεύουμε σε ένα τέτοιο μέλλον. Το ότι μπορεί κανείς να οραματίζεται ένα μέλλον στη φαντασία του δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο ότι είναι πιθανό ή εφικτό. Για παράδειγμα οι θόλοι πάνω από τις πόλεις, εναέρια μετακίνηση ανθρώπων, υποβρύχιες πόλεις, πανύψηλα κτίρια, πυρηνικά αυτοκίνητα - όλα αυτά ήταν οράματά μας όταν ήμουν εγώ παιδί και τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Απλώς και μόνο η επεξεργασία ενέργειας δεν είναι νεραϊδόσκονη που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα».

Υπάρχουν κι άλλες κριτικές πάνω σε αυτό το σενάριο για μέλλον. Για αρχή, είναι πολύ πιθανό ότι οι άνθρωποι θα προλάβουν την τεχνολογική εξέλιξη στο ότι θα βρεθούν γρηγορότερα άνεργοι από ότι θα χρειαστεί η τεχνητή νοημοσύνη για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Επιπλέον, οι μηχανές δε θα γίνουν κυρίαρχοι εν μία νυκτί - θα χρειαστούν δισεκατομμύρια ανθρώπων για να τις εξελίξουν και να τις συντηρήσουν.

Και πάλι όμως, ακόμη και αν μια αλλαγή στην ανθρωπότητα δεν είναι προ των πυλών, οι μηχανές θα δημιουργούν τις δικές τους προκλήσεις ακόμα και δεν είναι έξυπνες. Ο ΟΗΕ ήδη συζητά την απαγόρευση χρήσης στρατιωτικών ρομπότ που μπορούν να επιλέγουν μόνα το στόχο τους. Ειδικά συστήματα που υπερβαίνουν τις ανθρώπινες ικανότητες σε έναν τομέα που όμως αποτυγχάνουν να κατανοήσουν άλλους μπορεί να αποβούν καταστροφικά. Ένα έξυπνο σύστημα που οργανώνει χρηματιστηριακές συναλλαγές υψηλής συχνότητας μπορεί να λειτουργεί τόσο γρήγορα που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την αγορά (που συνέβη το 2010).


Επίσης, οι άνθρωποι ενδεχομένως να μην μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία των έξυπνων μηχανών ακόμη και αν τα έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει. Ενώ η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να λύσει  πολλά από τα προβλήματα του ανθρώπου, σχεδόν σίγουρα θα δημιουργήσει νέες, ανευ προηγουμένου, προκλήσεις. Το βασικό είναι να καταλάβουμε αυτές τις προκλήσεις πριν μείνουμε να πολεμάμε με τρομερές, αν και γαμάτες, μηχανές, βλέπε Terminator 2…


Πηγή: http://mic.com/

No comments:

Post a Comment

Cheers for bothering to say something